Liczba wyników: 3465
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Muzyka silnie oddziałuje na zdolności poznawcze. 90-letnia kobieta, z którą z powodu demencji codzienny kontakt jest bardzo utrudniony, „wraca do siebie" po założeniu słuchawek...
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.
Aktywność zawodowa, która raz wymaga wstania skoro świt, a innym razem wiąże się z „zarywaniem" nocy, nie tylko osłabia organizm fizycznie i sprzyja wielu chorobom, a także wiąże się z osłabieniem pamięci oraz funkcji poznawczych.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Koniec listopada to czas wróżb i przepowiedni. Właśnie w ostatnim tygodniu tego miesiąca przypadają Andrzejki oraz Katarzynki.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami