Liczba wyników: 6163
Lato to dni pełne słońca, termometry wskazujące co najmniej 20 stopni i sezon na pyszne owoce. Truskawki, arbuzy, wiśnie, czereśnie i inne tego rodzaju pyszności często wykorzystujemy do przygotowywania deserów, ciast czy nawet w formie przekąski pomiędzy posiłkami. Warto także spróbować połączenia świeżych owoców z herbatą, w ten sposób uzyskamy chłodzące napoje z soczystą i słodką nutą.
24 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia obecnie cierpi na nią co trzecia kobieta i co dziewiąty mężczyzna na całym świecie. Ten dzień jest dobrą okazją, aby zwrócić uwagę społeczeństwa na zagrożenie tą chorobą, a także uświadomić, jak można z nią walczyć.
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Zabiegi rehabilitacyjne, masaże czy kriokomora to metody, które pomagają w powrocie do sprawności po urazach i kontuzjach. Poprawiają również kondycję i odporność, a także stanowią formę relaksu po ciężkim tygodniu w pracy czy treningu. Co kryje się pod pojęciem „męskiej” rehabilitacji, skierowanej do zabieganych i żyjących w ciągłym napięciu mężczyzn?
Aż 18,2 proc. mieszkańców Unii Europejskiej powyżej 65. roku życia jest zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. I choć to o 1,9 mln mniej niż jeszcze dziesięć lat temu, trudno mówić o sukcesie polityki senioralnej. Różnice ekonomiczne pomiędzy poszczególnymi grupami wiekowymi są duże, a do tego pogłębiają się z wiekiem. Coraz trudniej uwierzyć, że obecny system opieki społecznej będzie skutecznym rozwiązaniem problemów starzejącej się Europy.
Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.
22 czerwca Ministerstwo Zdrowia ogłosiło projekt nowego obwieszczenia refundacyjnego. Jest ono korzystne dla osób po 65 roku życia, które uzyskają dostęp do szczepień przeciw grypie z 50% odpłatnością. Środowisko medyczne z niecierpliwością czekało na te zmiany. Osoby starsze należą do jednej z grup ryzyka, które ze względu na możliwość wystąpienia groźnych powikłań powinny poddawać się corocznym szczepieniom, jednak mimo to poziom wyszczepialności w Polsce nadal jest na niskim poziomie i w zeszłym sezonie wyniósł zaledwie 3,7%.
Pokrzywa od starożytności jest wykorzystywana medycznie. Zielarze polecają ją szczególnie na choroby stawów i przerost prostaty.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) w Heidelbergu odkryli białko, które jest kluczowym elementem w procesie starzenia się. U wielu organizmów żywych, w tym u ludzi, ma ono główny wpływ na cały mechanizm, wyznaczając długość życia.
Dobre relacje w wielopokoleniowej rodzinie popłacają - obie ich strony mogą liczyć na niższe ryzyko depresji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami