Liczba wyników: 3465
Aż 80 procent ludzi na całym świecie cierpi na próchnicę, która zyskała sobie miano najczęściej pojawiajacej się choroby przewlekłej. Przyczyn powstawania tego problemu jest kilka, ale do jej rozwoju trzeba czterech czynników: bakterii, cukru, podatnych zębów i czasu. Oto sześć sposobów na walkę z próchnicą.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Wraz ze wzrostem świadomości ludzi o wpływie pożywienia na stan organizmu, zwiększa się zainteresowanie produktami, które spełniają funkcje dodatkowe. Istnieją bowiem substancje spożywcze, które nie tylko mają bardzo korzystne działanie na poprawę stanu zdrowia, ale też zapobiegają chorobom. Przykładem tych produktów są niewątpliwie probiotyki.
Istnieje kilka prostych zasad, których warto przestrzegać, by mieć duże szanse na ochronę przed demencją lub istotne opóźnienie jej rozwoju.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie sypiają dostatecznie długo i głęboko lub cierpią z powodu bezdechu sennego, mają znacznie wyższe ryzyko demencji.
Stygmatyzacja i wykluczenie społeczne to główne przeszkody, z jakimi zmagają się osoby chore na demencję oraz ich opiekunowie.
Bije około 100 000 razy na dobę. Serce jest najważniejszym mięśniem w naszym organizmie – bez niego człowiek nie może żyć. Dolegliwości związane z układem krążenia odbijają się negatywnie na pracy całego organizmu i jakości życia. Żeby utrzymać serce w dobrej formie, trzeba o nie dbać oraz pamiętać o profilaktycznych badaniach.
Warto rozważyć wykonanie badania mózgu, jeśli u członka najbliższej rodziny zdiagnozowano tętniaka mózgu. Prowadzone badania kliniczne wykazały wyższe ryzyko tej dolegliwości u osób, w których rodzina już się pojawiła.
Uczeni odkryli, że istnieje związek pomiędzy wirusem typu Herpes, który wywołuje tzw. opryszczkę, a chorobą Alzheimera.
Starsze panie mogą zyskać wiele korzyści zdrowotnych z regularnego zażywania kwasu acetylosalicylowego, ale w przypadku młodszych kobiet (przed 65 rokiem życia) ciągłe przyjmowanie tego leku może wyrządzić więcej złego niż dobrego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami