Liczba wyników: 9014
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
U osób przyjmujących kilka popularnych leków odnotowano niższe ryzyko udaru krwotocznego z powodu pękniętego tętniaka mózgu może być zmniejszone.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Pożary prowadzą do wzrostu liczby wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z stanami lękowymi. Równolegle do zmian klimatu nasileniu ulegają problemy psychiczne.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Osoby z nadciśnieniem są obarczone wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych, w tym demencji, ale nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Wake Forest University School of Medicine sugeruje, że podejmowanie energicznej aktywności fizycznej częściej niż raz w tygodniu może zmniejszyć to ryzyko.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Liczba przypadków cukrzycy rośnie. Na University of British Columbia opracowano bezbolesną metodę podawania leków, która ma pomóc osobom chorym na cukrzycę radzić sobie z dolegliwością i łatwiej zachować zdrowie.
Szeroka gama napojów gazowanych, cukierków i wypieków sprzedawanych na całym świecie jasno pokazuje, że ludzie uwielbiają słodycze. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości białego cukru stołowego lub sztucznego słodzika może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jako lepsze rozwiązanie naukowcy z ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry przedstawiają niskokaloryczną mieszankę, która jest równie słodka jak cukier stołowy i sprzyja dobrym mikrobom jelitowym.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami