Liczba wyników: 18290
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Nieco ponad połowa dorosłych Polaków (51%) uważa, że w naszym kraju popularny jest tzw. zdrowy styl życia, w tym siedmiu na stu (7%) nie ma co do tego żadnych wątpliwości.
Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Tarczyca to bardzo ważny, a często niedoceniany narząd ludzkiego ciała. Zmiany chorobowe w funkcjonowaniu tego gruczołu istotnie zaburzają nasze zdrowie, samopoczucie i jakość życia.
Starsze kobiety z nieregularnym rytmem serca znanym jako migotanie przedsionków doświadczają o 14 procent większego ryzyka udaru niż mężczyźni z tą samą dolegliwością.
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że objawy raka płuc mogą dotyczyć także ich, a wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe dla skutecznej walki z nowotworem.
Brak wsparcia po traumatycznych wydarzeniach życiowych, takich jak problemy w związkach, utrata bliskiej osoby, czy doświadczenie wykorzystywania seksualnego, może wywołać zaburzenia odżywiania.
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Jedna na trzy starsze osoby doświadcza trudności w czytaniu i zrozumieniu podstawowych informacji zdrowotnych, a to sprawia, że notuje się u nich zwiększone ryzyko przedwczesnego zgonu.
Trauma z dzieciństwa jest powszechnie notowana wśród ludzi przechodzących leczenie alkoholizmu i może być czynnikiem w rozwoju choroby, wskazują nowe badania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami