Liczba wyników: 12258
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Zespół przewlekłego zmęczenia, znany również jako ME (encefalopatia mialgiczna), jest powiązany z wirusami żołądka.
W swoim dążeniu do wykonania wszystkiego na czas niektóre kobiety ignorują objawy cichego zawału serca, ostrzegają kardiolodzy.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Osoby noszące soczewki kontaktowe wielokrotnego użytku są niemal cztery razy bardziej narażone na rzadką zagrażającej widzeniu infekcję oka niż osoby noszące soczewki jednodniowe.
Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (ang. obsessive-compulsive disorder, OCD), takie jak schizofrenia i choroba afektywna dwubiegunowa, nierzadko występują wśród członków jednej rodziny i mają silne podłoże genetyczne.