Liczba wyników: 6216
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Kwasy omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach, mogą chronić serce.
Pacjenci z niewydolnością serca mogą znacznie poprawić swoje zdrowie dzięki corocznym szczepienom przeciw grypie.
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Kilka dotychczasowych badań wskazywało na możliwe powiązanie stosowania telefonów komórkowych z wyższym ryzykiem rozwoju guzów mózgu. Nowe 30-letnie analizy wskazują, że nie ma niebezpieczeństwa w korzystaniu z wszechobecnych dzisiaj komórek.
Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem na całym świecie. Szybkie tempo życia i wszechobecny stres sprawiają, że nie tylko trudniej zasnąć, ale i spokojnie przespać całą noc. Przejrzyj tych kilka wskazówek, ich zastosowanie powinno pomóc ci lepiej odpoczywać.
Doświadczanie objawów depresji, takich jak lęk, głęboki smutek i poczucie osamotnienia są dla zdrowia tak niszczące, jak palenie papierosów i otyłość, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Myśląc o zdrowej jamie ustnej najczęściej bierzemy pod uwagę zęby. Kierując się ich stanem i potrzebami wybieramy pastę oraz pojawiamy się regularnie u stomatologa. Tymczasem marząc o pięknym i śnieżnobiałym uśmiechu nie powinniśmy zapominać również o dziąsłach. Ich kondycja w dużej mierze decyduje o zdrowiu naszej jamy ustnej. Jak o nie dbać i co powinno nas zaniepokoić, jeżeli chodzi o ich stan?
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami