Liczba wyników: 6969
W ostatnich latach częściej pisze się o skutkach zbyt krótkiego snu, bo to powszechne zjawisko we współczesnym świecie, które ma silne przełożenie na stan zdrowia: może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, problemów z układem krażenia, a nawet wcześniejszej śmierci. Z drugiej strony jednak nie oznacza to, że warto spać tak długo, jak się da. Okazuje się, że nadmiar snu również jest szkodliwy.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną i bogatą w wartości odżywcze alternatywą może być ciecierzyca.
Kolejne badania wskazują na silny wpływ zanieczyszczeń powietrza na zdrowie. Dotychczas wykazano m. in., że zwiększa ryzyko chorób serca, demencji, raka płuc, etc. Do tej listy należy też dopisać teraz raka jamy ustnej.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
W okresie jesienno – zimowym prawie wszyscy odczuwamy obniżenie odporności i doświadczamy pogorszenia nastroju. Sezonowe ograniczenie dostępu do światła dziennego, nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Stajemy się bardziej senni i melancholijni, często brakuje nam siły, chętniej sięgamy po słodycze i ciężkostrawne posiłki. Coraz więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach, nie zdając sobie sprawy, że nieodpowiednie oświetlenie może być przyczyną zmęczenia oczu, ich łzawienia, problemów z koncentracją, bólów głowy a nawet nudności, czy depresji.
Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?
Ocieplanie klimatu nie pozostaje bez wpływu na zdrowie ludzi - i dotyczy to zarówno dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami