Liczba wyników: 3270
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Odkrycie komórek w mózgu, które działają jak wewnętrzny system pozycjonowania organizmu, dało trzem naukowcom tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Ich badania otwierają nowe możliwości walki z demencją.
Tabletka, która kosztuje 3 funty (ok. 15 zł), może pomóc ludziom, którzy raczą się zbyt dużą ilością piwa lub wina, mówią badacze.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Anoreksja jest powszechnie kojarzona z problemami młodych kobiet, bo one wydają się być najbardziej narażone na wizerunkową presję ze strony otoczenia. Okazuje się jednak, że zaburzenia odżywiania coraz częściej dotyczą także dojrzałych, a nawet starszych pań.
Egzotyczne krajobrazy, oszałamiające kolory, korzenne przyprawy, soczyste owoce i warzywa, tradycyjne targi, a także wyborna kuchnia przyciągają do Maroka miliony turystów. Ale nas, kobiety, kusi coś jeszcze – kosmetyki. Olej arganowy to już popularny i znany wszystkim hit. Podpowiadamy, po jakie jeszcze produkty z tego kraju warto sięgnąć.
Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z najczęstszych chorób dziedzicznych spowodowanych przez mutacje pojedynczych genów. Dotyka całe rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szacuje się, że w Polsce choruje jedna na dwieście do jednej na pięćset osób, czyli od około 80 do ponad 160 tysięcy osób. Na świecie choroba dotyka 14 do 34 milionów ludzi. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i może skrócić życie o 20-30 lat.