Liczba wyników: 2788
Przyszła jesień, a wraz z nią „sezon" na przeziębienia i grypę. W telewizji coraz częściej można obejrzeć reklamy specyfików, które mają wzmocnić odporność i pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Warto jednak zapoznać się z tym, co stanowi naturalny lek i było stosowane w medycynie przez wieki - zioła mogą pomóc w walce z rozmaitymi chorobami. Poniżej kilka ważnych faktów dotyczących działania ziół.
Od soboty Duńczycy zapłacą więcej za masło czy chipsy. Rząd wprowadził podatek od tłuszczów nasyconych. Autorzy zmian oszacowali, że nowy podatek oznacza wpływy do budżetu w wysokości około 2,2 miliardów koron duńskich i zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o blisko 10 procent oraz spadek spożycia masła o około 15 procent.
Rosz Haszana to dosłownie Głowa Roku, czyli Nowy Rok żydowski. Zaczął się w środę, 28 września, po zachodzie słońca. To pierwsze z Wielkich Świąt, czyli Yamim Noraim ("Dni Grozy"), obchodzone na dziesięć dni przed Jom Kippur, jednego z najważniejszych dla świąt Żydów.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
W ciągłym pośpiechu i natłoku zajęć nie zawsze jest czas by w trakcie każdego mycia odpowiednio pielęgnować włosy. I choć obiecujemy sobie, że wieczorem położymy maskę lub odżywkę nie zawsze jednak starcza nam na to siły i chęci.
Kolejny milion pustych talerzyków czeka... Niedożywionym dzieciom można pomóc biorąc udział w Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności, która jest organizowana w ramach Programu Podziel się Posiłkiem. Pomaganie jest proste, wystarczy 23 i 24 września kupić trochę więcej żywności i przekazać ją wolontariuszom Banków Żywności. Dotychczas, od 2004 r., dzięki ludziom o wielkich sercach, udało się zebrać ponad 1.900 ton żywności.
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Jesienno – zimowa pora roku to dla naszego układu odpornościowego okres trudnej próby. Pogoda w tym czasie często się zmienia i nietrudno wtedy przemarznąć lub przemoknąć.
Praca zbyt często kojarzy się negatywnie - z przykrym obowiązkiem wykonywania powtarzalnych czynności, koniecznością poświęcenia znacznej ilości czasu na rzeczy, których nie lubimy lub które nas nudzą. Nie musi tak być. Szczególnie w przypadku osób oddanych swojej pasji - czasem hobby można przedzierzgnąć w intratne zajęcie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami