Liczba wyników: 4515
Co roku, kiedy wreszcie nadchodzi czas letnich wakacji, łapczywie chłoniemy pierwsze promienie słońca. Jedyne, czego pragniemy po zimnych i ciemnych miesiącach, to ogrzać blade ciało centymetr po centymetrze. Jak reaguje skóra, przez długi czas skrzętnie chowana i odzwyczajona od przyjemnych, ale w nadmiarze groźnych promieni słonecznych? Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania się do tego gorącego flirtu ze słońcem.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Osoby z syndromem chronicznego zmęczenia zmagają się z trudnymi objawami wyczerpania do tego stopnia, że trudno im wykonywać rutynowe obowiązki. Nie jest jasne, co konkretnie wyzwala dolegliwość, a do jej diagnozy potrzeba wielu różnych testów.
Zadaniem stawu biodrowego jest przenoszenie ciężaru ciała z tułowia na kończyny dolne, umożliwiając przy tym ich ruchomość. Z uwagi na duże obciążenia, z czasem chrząstka stawowa może jednak tracić swoje właściwości amortyzujące i zmniejszające tarcie powierzchni stawowych. Mamy wtedy do czynienia z tzw. chorobą zwyrodnieniową stawu biodrowego, którą, zwłaszcza w przypadku mocno zaawansowanych zmian, leczy się poprzez endoprotezoplastykę.
Wystarczy powalczyć z nadwagą, by móc liczyć na niższe ryzyko rozwoju raka, mówią badacze z Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Seattle.
Choroby układu sercowo-naczyniowego są w Polsce głównym problemem medycznym i powodują blisko 50 procent przedwczesnych zgonów. Choć większość z nas wie, jakie są przyczyny tych schorzeń, nie zawsze potrafimy wyeliminować ryzyko.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Naturalnie zawiera kofeinę, środek psychoaktywny, który jest łatwo przyswajalny, absorbowany i metabolizowany. Wokół kofeiny narosło jednak wiele mitów - poniżej zatem wyjaśniamy, jak działa ta substancja.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
HDL, czyli tzw. "dobry cholesterol" jest niezbędny do utrzymania dobrej pamięci u osób po sześćdziesiątce.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.