Liczba wyników: 2688
Przełomowe badania przeprowadzone w Niemczech pokazują, że zestresowane komórki zwiększają wytwarzanie trombiny, ważnego czynnika krzepnięcia. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Molecular Cell, rzucają nowe światło na sposób w jaki komórki nowotworowe mogą wykorzystywać ten proces. Informacje te mogą przydać się naukowcom do opracowania nowych sposobów leczenia rozmaitych chorób.
Naukowcy z Wlk. Brytanii zidentyfikowali białko, które działa jak "główny wyłącznik" w niektórych leukocytach decydujący, czy stają się one promotorami czy inhibitorami zapalenia. Są przekonani, że ich odkrycia, zaprezentowane w czasopiśmie Nature Immunology, pozwolą dopomóc w leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, które wiążę się z nadmiernym zapaleniem.
Od kilku lat liczba osób cierpiących na osteoporozę regularnie się zwiększa - w obliczu tego faktu choroba kości stała się ważnym problemem społecznym. Warto poznać jej objawy, aby skutecznie się chronić i leczyć.
Czasem nawet najlepsza dieta nie pomaga w zrzucaniu kalorii, bądź jej efekty są dalekie od tego, czego można się było spodziewać po rygorystycznym przestrzeganiu zdrowego i lekkiego jadłospisu. Przyczyn może być wiele - niektóre są dalekie od oczywistości, warto wiec zapoznać się z potencjalnymi przeszkodami na drodze do ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia.
Naukowcy odkryli szczegóły funkcjonowania białka, które jednocześnie spowalnia rozprzestrzenianie się nowotworu i zwiększa skuteczność chemioterapii. Molekuła zwana glikoproteiną bogatą w histydynę (HRG) może zatem okazać się przydatna w wysiłkach naukowców, które zmierzają do opracowania leków przeciwnowotworowych.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Zaskakująco optymistyczne wyniki badania „Philips Index 2010. Jakość życia Polaków” pokazują, że zdecydowana większość Polaków, bo aż 76% ocenia swój stan zdrowia jako dobry lub doskonały. Tak duży procent zadowolonych respondentów może świadczyć o nieregularnym wykonywaniu badań profilaktycznych, a tym samym nieświadomości dotyczącej faktycznego stanu zdrowia. W badaniu przeprowadzonym przez TNS OBOP możemy znaleźć wiele, równie zaskakujących informacji z obszarów zdrowia, życia rodzinnego i zawodowego oraz podejściem do nowych technologii.
Wielu ludzi wraz z nadejściem Nowego Roku obiecuje wśród postanowień umieszcza przejście na dietę. Nierzadko dlatego, że w okresie świątecznym mieli okazję znacznie się przejadać. Jeśli jednak uda się w dobrym (bo zdrowym) stylu spędzić świąteczny czas, nie trzeba będzie obiecywać sobie dietetycznych wyrzeczeń w sylwestrową noc...
Dobroczynnego wpływu snu na nasz organizm nie sposób przecenić. Jego odpowiednia dawka jest niezbędna zarówno dla zachowania zdrowia fizycznego, jak i dla umysłu - w każdym wieku. Aby jednak skutecznie spełniał swoją rolę, należy zadbać o jego jakość.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami