Liczba wyników: 12574
Jeśli ktoś odczuwa panikę, gdy nie ma w pobliżu swojego smartfonu, nierzadko również zmaga się z ogólnym poczuciem nieadekwatności i niższości.
Długotrwałe stosowanie antagonistów receptora histaminy2 (H2A), jednej z klas leków blokujących wydzielanie kwasu żołądkowego, może wiązać się z zaburzeniami funkcji poznawczych u ludzi starszych.
To, jaką mamy motywację i sposoby samoregulacji zachowań wpływają na to, na ile jesteśmy w stanie zachować dobrą formę fizyczną. Niektórzy ludzie wolą ćwiczenia w pojedynkę, inni w grupie, jedni lubią trening oporowy, inni crossfit - wszystko to ma znaczenie dla trzymania się swojej fizycznej rutyny.
Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Spanie krócej niż siedem godzin na dobę wiąże się z większym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Szacuje się, że do 2050 roku prawie miliard ludzi będzie cierpiało na chorobę zwyrodnieniową stawów, najczęstszą postać zapalenia stawów. Obecnie zmaga się z nią aż 15 proc. osób w wieku powyżej 30 lat.
Chmiel - jego szyszki kwiatowe używane do produkcji piwa - można znaleźć także w suplementach diety opracowanych w celu leczenia objawów menopauzalnych i innych schorzeń. Teraz eksperci oceniają, na ile ekstrakt z tej rośliny może pomóc w walce z rakiem piersi.
Ryzyko chorób serca u młodszych kobiet jest relatywnie niskie, jednak w przypadku pań cierpiących na pewne schorzenia psychiczne istotnie wzrasta.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.