Liczba wyników: 2788
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.
Szklanka wody z miodem i cytryną, warzywa oraz gorzka czekolada - dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić naszą odporność i uchronić się przed infekcjami.
Zespół naukowców opisał nowy mechanizm poprawy przywracania przepływu krwi w chorobach niedokrwiennych, które stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie.
Coraz więcej osób narzeka na spadek nastroju w okresie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę tylko co dziesiąta z nich cierpi na depresję sezonową (SAD). Prawda jest taka, że do lekarza zgłasza się jeszcze mniej osób, mimo że każda z nich powinna przynajmniej udać się na konsultację.
Opublikowano coroczny ranking magazynu Fortune najbardziej wpływowych amerykańskich kobiet biznesu. Pierwszych dziesięć pań to seniorki. Dojrzały wiek to czas zbierania plonów swojej pracy!
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Gdy „szwankuje" samopoczucie, trudno utrzymać pozytywne nastawienie. To jednak działa w dwie strony, tzn. ocena swojego samopoczucia w istocie na nie wpływa.
Nie można dzięki temu farmaceutykowi wyglądać 20 lat młodziej, ale okazuje się, że lek na raka może przywrócić funkcjonowanie układu odpornościowego na młodzieńczym poziomie.
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami