Liczba wyników: 5596
Jeśli chodzi o minerały, bez których nie może obejść się nasz organizm, najczęściej wymienia się wapń, żelazo i magnez. Bez wątpienia pierwiastki te są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, jednak nie są jedynymi, których nasze ciało bardzo potrzebuje. Szarą eminencją wśród minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest potas.
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Kolejne testy dowodzą, że warto sięgać po ten popularny napój. Osoby pijące kawę cechują się o od kilku o kilkunastu proc. niższym ogólnym ryzykiem śmierci.
Szybkość chodzenia może być wskaźnikiem ryzyka przedwczesnej śmierci. Międzynarodowy zespół badaczy ustalił teraz, że szybsze tempo spacerowania ma związek niższym prawdopodobieństwem zgonu z jakiegokolwiek powodu.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Nadciśnienie jest nie tylko związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale może też wpływać na wyższe prawdopodobieństwo demencji.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
W ostatnim stuleciu średnia długość życia znacznie się wydłużyła i wielu uczonych uznało, że osiągnięcia w tym zakresie zyskały już swoje maksimum, jednak włoscy badacze uważają, że szczyt możliwości jest jeszcze przed nami.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami