Liczba wyników: 12273
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Wydłużenie lub utrzymanie głębokiego snu, zwanego także snem wolnofalowym, osłabia zagrożenie demencją. Zaledwie 1-procentowe skrócenie głębokiego snu rocznie u osób powyżej 60-go roku życia przekłada się na o 27 proc. zwiększone ryzyko demencji.
Kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne rzadziej zgłaszają występowanie objawów depresji.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Zajmowanie się różnorodnymi aktywnościami może wywoływać zarówno pozytywne, jak i negatywne emocje, a część tych zależności ma związek z wiekiem.
Przewlekły ból i lęk lub depresja często współwystępują, co skutkuje wieloma ograniczeniami w życiu codziennym.
Przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) jest powszechna i powiązana z chorobami serca u osób w starszym wieku.
Nawet godzinę po zatrzymaniu akcji serca niektórzy pacjenci, którzy powrócili do żywych dzięki resuscytacji krążeniowo-oddechowej (CPR), mieli wyraźne wspomnienia doświadczenia śmierci, a ich aktywność mózgowa, gdy byli nieprzytomni, miała związek z myślami i pamięcią.
Dobry sen przygotowuje nas na kolejny dzień. I odwrotnie, niewystarczająca ilość odpoczynku osłabia wydajność w zadaniach wymagających uwagi, pamięci i funkcji wykonawczych. Warto monitorować swój sen, by lepiej poznać swoje potrzeby.
Wydajność pamięci i inne zdolności poznawcze są lepsze przy odpowiednim dopływie krwi do mózgu. Dotyczy to w szczególności osób dotkniętych schorzeniem zwanym „sporadyczną chorobą małych naczyń mózgowych". Dostateczny przepływ krwi w hipokampie może odgrywać kluczową rolę w problemach z pamięcią związanych z wiekiem i chorobami.
Niełaściwa dieta może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu