Liczba wyników: 2560
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Osteoporoza stanowi obecnie jeden z największych problemów społecznych, również w Polsce. A przecież jest to choroba, której można zapobiec. Jeśli jest w porę wykryta można ją skutecznie leczyć. Czym jest osteoporoza? Jej istota polega na systematycznym, postępującym zmniejszeniu gęstości mineralnej kości, ich wytrzymałości.
Steve Jobs zmarł w środę w Kalifornii, w wieku 56 lat. O jego śmierci poinformowała na swojej stronie firma Apple, której był szefrm do sierpnia tego roku.
Przyszła jesień, a wraz z nią „sezon" na przeziębienia i grypę. W telewizji coraz częściej można obejrzeć reklamy specyfików, które mają wzmocnić odporność i pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Warto jednak zapoznać się z tym, co stanowi naturalny lek i było stosowane w medycynie przez wieki - zioła mogą pomóc w walce z rozmaitymi chorobami. Poniżej kilka ważnych faktów dotyczących działania ziół.
Przyznano nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii. Zwyciężyli autorzy badań nad odpornością.
Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce uważano wegetarian za ekscentryków. Obecnie niejedzenie mięsa jest dość popularnym i akceptowanym stylem życia. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu.
Rak szyjki macicy, to podstępna choroba, która przez wiele lat rozwija się, nie dając żadnych objawów. Kiedy pojawią się pierwsze symptomy, zwykle jest już za późno na ratunek. Jedyną szansą na wczesne wykrycie choroby jest odpowiednia profilaktyka i badania przesiewowe (cytologia).
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.