Liczba wyników: 9156
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi.
W dzisiejszym świecie coraz trudniej o chwilę wytchnienia przy stole. Szybkie tempo życia, różnorodne nawyki żywieniowe i jedzenie w pośpiechu przeciążają nasz układ pokarmowy. W rezultacie pojawiają się nieprzyjemne objawy: uczucie ciężkości, wzdęcia, dyskomfort czy spadek energii. Dlatego rośnie zainteresowanie naturalnymi metodami wspomagania trawienia, które pozwalają zachować równowagę bez nadmiernego obciążania organizmu.
Czy kiedykolwiek czułeś się ospały/a i niespokojny/a po długim locie lub nocnej zmianie? Na University of Surrey i University of Aberdeen ustalono, że zaburzenia naszego zegara biologicznego, takie jak te doświadczane podczas jet lagu, wpływają na nasz metabolizm - ale w mniejszym stopniu niż senność i główny „zegar" w mózgu.
Dieta bogata w tłuste ryby pomogła osobom często cierpiącym na migrenę zmniejszyć miesięczną częstotliwość ataków choroby i intensywność bólu.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Dlaczego dokładnie ludzie pamiętają to, co pamiętają? Na Rice University spróbowano odpowiedzieć na to fundamentalne pytanie i określić związek między czynnikami wpływającymi na ludzką pamięć.
Kobiety, którym przed ukończeniem 50. roku życia chirurgicznie usunięto oba jajniki i które są nosicielkami wariantu genu APOE4, mają wysokie ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w starszym wieku. Stosowanie terapii hormonalnej może jednak złagodzić to ryzyko.
W obliczu alarmującego wzrostu liczby osób poniżej 50 roku życia, u których diagnozuje się raka jelita grubego, eksperci apelują ludzi do zwiększenia spożycia błonnika i poprawy nawyków żywieniowych, jeśli chcą zmniejszyć ryzyko śmiertelnych nowotworów układu pokarmowego.
Jak dbać o zdrowie w obliczu wielochorobowości? Dlaczego warto zwracać uwagę na wczesne objawy i jak aplikacje mobilne mogą wspierać pacjentów? Dr nauk medycznych i nauk o zdrowiu Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, dzieli się swoimi doświadczeniami w pracy z pacjentami i podpowiada, jak radzić sobie z wyzwaniami, jakie przynosi zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny.
Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali przeanalizowali wpływ siedmiu różnych terapii hormonalnych u kobiet w okresie menopauzy na ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Przeanalizowano dane około miliona kobiet w wieku 50 - 58 lat i okazało się, że ryzyko różni się w zależności od substancji czynnej i sposobu przyjmowania leków.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe