Liczba wyników: 18290
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
Wiadomo dlaczego pamięć ulega osłabieniu - gen zwany RbAp48 zlokalizowany w hipokampie odgrywa znaczącą rolę w tym procesie. Na szczęście może być odwracalny.
Już dwa owoce kiwi dziennie pomogą lepiej się poczuć i zyskać dobry nastrój. A wszystko dzięki zawartej w nich dużej dawce witaminy C.
Dna moczanowa to bardzo bolesna i uciążliwa choroba. Na szczęście, w wielu przypadkach można jej zapobiec - kluczowa jest odpowiednia dieta. Poniżej lista potraw, których należy unikać.
Potwierdzono wcześniejszą hipotezę - mężczyźni dostarczający sobie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 cechują się wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Od jakiegoś czasu w Niemczech przeprowadzane są badania na temat możliwości przedłużenia życia. Jeden z badanych substancji, która dała zadowalające wyniki, to rapamycyna.
Uczeni odkryli, w jaki sposób wywoływane są reakcje alergiczne, dzięki czemu jest szansa na opracowanie leku zapobiegającego problemowi uniemożliwiającemu kontakty z kotami.
Pomimo kultu rachitycznej sylwetki, badanie z udziałem 618 japońskich mężczyzn wykazało, że mężczyźni wolą kobiety, które mają dobry apetyt.
Wywołana alkoholem przemoc kojarzona jest z wysokoprocentowymi, wypijanymi w nadmiarze trunkami, tymczasem piwo i wino mogą w podobny sposób prowokować do agresywnych zachowań.
Rozmowa z dr. n. med. Piotrem Dąbrowieckim, specjalistą chorób wewnętrznych i alergologii, przedstawicielem Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami