Liczba wyników: 3337
Palacze cechują się znacznie wyższym prawdopodobieństwem problemów z pamięcią w średnim i starszym wieku. Kłopoty tego rodzaju zaś wiążą się z większym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera późniejszym życiu. Sytuację pogarsza też nadmiar alkoholu i marihuana.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Choroby układu serca odpowiadają za 30 proc. zgonów na świecie, mówią eksperci z okazji Światowego Dnia Chorób Serca.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z najczęstszych chorób dziedzicznych spowodowanych przez mutacje pojedynczych genów. Dotyka całe rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szacuje się, że w Polsce choruje jedna na dwieście do jednej na pięćset osób, czyli od około 80 do ponad 160 tysięcy osób. Na świecie choroba dotyka 14 do 34 milionów ludzi. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i może skrócić życie o 20-30 lat.
Nowe badania sugerują, że wskaźnik zawału u mężczyzn może być zmniejszony nawet o 86 proc., jeśli dokonują oni zdrowszych wyborów dotyczących stylu życia.
Z raportu World Alzheimer Report 2014 wynika, że aż ponad dwie trzecie respondentów obawia się rozwoju choroby Alzheimera. Eksperci radzą więc, jak samodzielnie zmniejszać czynniki ryzyka.
Wyśmiewanie osób otyłych dodatkowo utrudnia im proces odchudzania, mówią uczeni z University College London.