Liczba wyników: 3573
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Nowo opracowany przez austriackich uczonych robot Hobbit chwyta rzeczy, które zwykle wszyscy upuszczamy, niektórym z nas jednak nie jest łatwo sięgnąć po zgubę.
Nowe japońskie badanie wykazało potencjalny związek pomiędzy łysieniem a zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.
Obfite w białko śniadania pomagają zapobiec niezdrowemu podjadaniu w kolejnych godzinach dnia, wynika z badań amerykańskich naukowców.
Martin Scorsese zauważył, że współczesne kino nie może przypominać baru szybkiej obsługi. Legendarny reżyser wygłosił wykład w centrum sztuk wizualnych JFK w Waszyngtonie. Tam tłumaczył młodzieży, że oglądanie filmu nie powinno wyglądać jak wypad na hamburgera.
Kierownictwo Okręgowego Urzędu Probierczego ostrzega, że najczęściej klienci oszukiwani są przez sprzedawców internetowych, których działania ciężko kontrolować. Aby ustrzec się przed zakupem fałszywej biżuterii warto poznać sposoby jej podrabiania, a także metody rozpoznawania fałszywego kruszcu.
Aż 67 proc. Polaków, którzy oglądają telewizję, deklaruje, że wybiera w niej programy o tematyce kulinarnej. Najbardziej popularne są "Rewolucje kuchenne” Magdy Gessler oraz "Makłowicz w podróży”.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Ponad połowa produktów sprzedawanych luzem jest nieprawidłowo oznakowana - wynika z kontroli Inspekcji Handlowej dotyczącej oznakowania produktów spożywczych przeprowadzonej na zlecenie UOKiK. W ciągu 2012 roku IH zakwestionowała blisko 30 proc. zbadanych towarów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami