Liczba wyników: 9156
Szacuje się, że nastąpi gwałtowny wzrost śmiertelności związanej z temperaturą i zanieczyszczeniem, przy czym wpływ temperatury przekroczy oddziaływanie zanieczyszczenia na jedną piątą populacji świata.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Dźwięki wytwarzane przez ruch pojazdów, mogą osłabiać pozytywny wpływ krajobrazów dźwiękowych przyrody na poziom stresu i niepokoju ludzi.
Osoby, których domy zostały uszkodzone przez burze lub powodzie, są znacznie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem psychicznym, takie jak depresja i lęk.
Dodatek do żywności karagen (E 407) może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłej zapalnej choroby jelit, wrzodów i zwiększonego poziomu cukru we krwi.
Odkryto, że ilość wizyt u specjalistów z powodu problemów z oczyma wzrosła ponad dwukrotnie w okresach, gdy w atmosferze znajdowały się cząstki stałe pochodzące z zanieczyszczeń powietrza, co wskazuje na możliwy związek między zmianami klimatu a zdrowiem oczu, ostrzegają medycy z University of Colorado.
Przerzuty do mózgu mogą się rozwinąć tylko wtedy, gdy komórki nowotworowe wydostaną się z drobnych naczyń krwionośnych i wnikną do tkanki mózgowej. Podczas tego procesu wpływają na krzepnięcie krwi, co naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu pokazali w testach na myszach.
Napój kakaowy bogaty w flawanole może chronić naczynia krwionośne organizmu nawet po spożyciu pokarmu o wysokiej zawartości tłuszczu.
Ludzie preferują proste wyjaśnienia każdej sytuacji, co ma związek z ich chęcią efektywnego wykonywania zadań, mówią eksperci z University of Waterloo.
Gdyby każdy w populacji Stanów Zjednoczonych był tak aktywny jak 25 procent najaktywniejszych, osoby powyżej 40-go roku życia mogłyby liczyć na wydłużenie swojego życia średnio o pięć lat, mówią eksperci z Griffith University.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe