Liczba wyników: 5141
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Aż 30% Polaków wykonuje podstawowe badania profilaktyczne rzadziej niż raz do roku, a 10% w ogóle się nie bada – wynika z badań przeprowadzonych w sierpniu na zlecenie Centrów Medycznych Falck. Częściej badaniom profilaktycznym poddają się kobiety niż mężczyźni. Przynajmniej raz w roku wykonuje je 60% ankietowanych kobiet.
Wścieklizna to jedna z najstarszych i najbardziej niebezpiecznych chorób odzwierzęcych, na którą nie ma skutecznego lekarstwa: Człowiek umiera w ciągu tygodnia od wystąpienia objawów chorobowych. Jedynym ratunkiem, jeżeli występuje podejrzenie zarażenia wirusem, jest natychmiastowe podanie surowicy, a następnie wykonanie serii szczepień.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Żeby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, trzeba uprawiać sport, stosować zbilansowaną dietę i utrzymywać prawidłowy BMI.
Nie działaj zgodnie ze stereotypem i na emeryturze nie przesiaduj w fotelu przed telewizorem. Młodość ducha i ciała możesz zachować na znacznie dłużej, jeśli nie przestaniesz podejmować wysiłku fizycznego i intelektualnego. Potrzebne są i treningi, i np. nauka języka obcego, by ciagle czuć się młodo.
Liczba małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce jest najniższa spośród wszystkich państw członkowskich UE – wynika z raportu „Małe i średnie firmy w Polsce – bariery i rozwój”. Eksperci twierdzą, że powodem takiej sytuacji jest najczęściej wysokie obciążenia podatkowe, biurokracja i niedostępność finansowania. Niski udział MŚP w PKB oznacza jednak duży potencjał rozwojowy. Co zatem musi się zmienić, aby w Polsce powstawało więcej działalności gospodarczych?
Spacer z psem to przede wszystkim budowanie więzi z pupilem, poczucia bezpieczeństwa oraz sposób na rozładowanie energii. Jak spacerować z psem to wbrew pozorom proste pytanie, ale jak się okazuje, odpowiedź może nas zaskoczyć.
Lato nadal w pełni i wiele osób spędza swój wolny czas na świeżym powietrzu. Nieodłącznym elementem wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi jest wspólne grillowanie, któremu często towarzyszą kulinarne eksperymenty. Aby móc cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami, zanim wrzucimy je na ruszt, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami