Liczba wyników: 3356
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Koniec listopada to czas wróżb i przepowiedni. Właśnie w ostatnim tygodniu tego miesiąca przypadają Andrzejki oraz Katarzynki.
Tłuszcze nasycone wiążą się z szeregiem problemów zdrowotnych, m. in. chorobami serca, ale okazuje się, że nawet zwiększona ich ilość w diecie nie stanowi takiego zagrożenia jak węglowodany.
Stymulowanie umysłu w związku z wykonywaną pracą może opóźnić rozwój demencji, wynika z badań.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Dzięki użytkowaniu komputera można osłabić ryzyko demencji nawet o 40 procent.
Choroba Alzheimera to postępujące, neurodegradacyjne schorzenie i najpowszechniej występująca forma demencji. Skutkuje utratą lub znacznym upośledzeniem pamięci, myślenia, orientacji, zdolności oceny sytuacji. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych przekonań, które warto wyjaśnić. Oto kilka podstawowych faktów i mitów na ten temat.
19 listopada upłynie krakowskim seniorom-miłośnikom sztuki filmowej pod znakiem francuskiego kina. W przyszłą środę o godzinie 10.30 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje w ramach cyklu Dojrzałe Kino przebojową komedię "Za jakie grzechy, dobry Boże?".
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności