Liczba wyników: 4958
Styl życia, obok genów, ma największy wpływ na nasze szanse na długowieczność. Dobra dieta i regularny wysiłek fizyczny zapewnią dłuższe życie – gwarantują uczeni z Cleveland Clinic.
Grypa łatwo się rozprzestrzenia, może okazać się bardzo groźna, tym bardziej, że mamy skłonność do bagatelizowania jej objawów. Dlaczego, zamiast mówić “teraz jest czas infekcji”, “jakieś przeziębienie”, “właściwie to tylko gorączka”, “coś grypopodobnego”, warto bliżej przyjrzeć się pojawiającemu się nagle “przeziębieniu”?
Jesienna pogoda - deszczowa, wietrzna i pochmurna - może sprzyjać zawałom, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Lund w Szwecji.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Nie unikaj nabiału, potrzebny jest organizmowi z różnych powodów, m. in. pomaga uchronić przed cukrzycą typu 2.
Migotanie przedsionków oznacza wyższe ryzyko otępienia i przyspieszenie procesu osłabienia poznawczego, wynika z nowych szwedzkich badań.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Kanadyjscy lekarze z jednego z oddziałów intensywnej opieki odkryli, że po odłączeniu urządzeń podtrzymujących życie u jednego z pacjentów odnotowano aktywność mózgu także po uznaniu go za klinicznie martwego.
Z nowych badań wynika, że już nieduże dawki alkoholu mogą na tyle szkodliwie wpływać na zdrowie, że o kilkadziesiąt procent zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia