Liczba wyników: 3337
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Już od prawie miesiąca funkcjonuje w Krakowie pierwsze w Polsce stacjonarne Centrum Psychoonkologii. Uroczystego otwarcia placówki dokonali 11 października 2014 roku Barbara i Jerzy Stuhrowie – ambasadorowie i założyciele Stowarzyszenia Wspierania Onkologii UNICORN.
Niski wzrost oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu demencji, wynika z nowych badań.
Zmagałeś się z kamieniami nerkowymi? Jeśli chcesz zmniejszyć szanse na ponowne ich pojawienie się, pij więcej wody.
Jak wynika z badań, funkcje chromosomu Y wykraczają poza określenie płci i przydanie męskich atrybutów, w istocie ta część materiału genetycznego może być uznana za kluczową, jeśli chodzi o długowieczność mężczyzn - może chronić przed rakiem.
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.