Liczba wyników: 3049
Ukryty rak płuc może pozostawać przez ponad 20 lat i nagle zamienić się w agresywną postać choroby.
Osłabienie węchu to nie tylko niedogodność. Z badań wynika, że taki objaw może oznaczać wyższe ryzyko śmierci w ciągu najbliższych pięciu lat.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Palacze cechują się znacznie wyższym prawdopodobieństwem problemów z pamięcią w średnim i starszym wieku. Kłopoty tego rodzaju zaś wiążą się z większym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera późniejszym życiu. Sytuację pogarsza też nadmiar alkoholu i marihuana.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez którego trudno dobrze zacząć dzień - chodzi oczywiście o kawę, która stała się jednym z najpopularniejszych elementów śniadania na całym świecie. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
W ubiegłym roku amerykańska aktorka Angelina Jolie poddała się prewencyjnej mastektomii informując o tym opinię publiczną. Z nowych danych wynika, że jej decyzja zainspirowała wiele kobiet do poddawania się badaniom piersi.
Już po raz 29. każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie, będzie miał okazję skorzystać z akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukację na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z wirusowymi zapaleniami wątroby typu A i typu B oraz popularyzację szczepień ochronnych. W tej edycji organizatorzy zwracają uwagę na rolę profilaktyki WZW typu B, dzięki której można zapobiegać poważnym następstwom zakażenia wirusem HBV, jakim jest zakażenie przewlekłe, marskość lub pierwotny rak wątroby. Tegoroczny Żółty Tydzień potrwa od 6. do 17. października.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami