Liczba wyników: 4969
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
W ramach The National Poll On Healthy Aging zapytano starszych Amerykanów o ich życie seksualne i okazało się, że wielu z nich jest bardzo aktywnych w tej sferze.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Nie unikaj nabiału, potrzebny jest organizmowi z różnych powodów, m. in. pomaga uchronić przed cukrzycą typu 2.
Migotanie przedsionków oznacza wyższe ryzyko otępienia i przyspieszenie procesu osłabienia poznawczego, wynika z nowych szwedzkich badań.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Kanadyjscy lekarze z jednego z oddziałów intensywnej opieki odkryli, że po odłączeniu urządzeń podtrzymujących życie u jednego z pacjentów odnotowano aktywność mózgu także po uznaniu go za klinicznie martwego.
Z nowych badań wynika, że już nieduże dawki alkoholu mogą na tyle szkodliwie wpływać na zdrowie, że o kilkadziesiąt procent zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci.
Polska kardiologia może poszczycić się skutecznym leczeniem zawałów na naprawdę wysokim poziomie, ale słabym ogniwem pozostaje etap terapii i opieki nad pacjentem kardiologicznym w ciągu tygodni, miesięcy i lat po przebytym zawale. Tu mamy jeszcze wiele do zrobienia – mówi prof. Piotr Ponikowski, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami