Liczba wyników: 3685
Na kilka lat przed diagnozą demencji pacjenci mają osłabioną świadomość kłopotów z pamięcią, dlatego istotna jest obserwacja przez bliskich i szybka interewncja.
Kobiety chorujące na cukrzycę typu 2 mogą być narażone na ryzyko rozwoju otępienia wynikającego z uszkodzonych lub zablokowanych naczyń krwionośnych w mózgu.
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Jest jedną z podstawowych czynności organizmu, tak natrualną i potrzebną, że nie zwracamy na nią uwagi, niesłusznie - oddech ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym nasze samopoczucie. Przejrzyj listę faktów dotyczących oddychania, które mogą cię zaskoczyć.
Od dawna wiadomo, że to, co myślimy o sobie i świecie, ma wpływ na nasze zdrowie. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że zgoda na ageizm, w tym przyjęcie streotypów dotyczących starzenia się, może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera.
Pożądanie nie ustaje wraz z wiekiem. Ludzie dojrzali i starsi nie stają się aseksualni wraz z wiekiem. Z drugiej strony, prawdą jest, że życie seksualne się zmienia i zmiany te mogą powodować określone problemy. Zobacz, jakie choroby i dlaczego wpływają na seksualność.
Częste odczuwanie stresu zwiększa ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych u ludzi starszych. Zaburzenia te nierzadko rozwijają się w chorobę Alzheimera.
Osób cierpiące na chorobę Alzheimera, które codziennie piją lampkę wina (bądź równowartość dwóch do trzech jednostek alkoholu), są znacznie mniej narażone na wcześniejszą śmierć niż ci, którzy piją więcej lub są abstynentami.
Nowe badanie podważają wcześniejsze ustalenia - stres i poczucie nieszczęścia nie wpływają na długość życia. Najwyraźniej możemy się gniewać do woli i pielęgnować pesymizm, to i tak nie ma związku z długowiecznością...
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności