Liczba wyników: 2447
Uczony z Staffordshire University otrzymał fundusze na realizację programu, który ma wykazać, że w wielu przypadkach demencji naczyniowej da się zapobiec, a na pewno można opóźnić jej wystąpienie.
Bardzo często ciesząc się letnim słońcem czy kąpielami w morskiej wodzie nie zdajemy sobie sprawy, jaki to będzie miało wpływ na nasze włosy.
W powszechnym przekonaniu osteoporoza jest chorobą, która dotyczy wyłącznie osób w podeszłym wieku. Tymczasem osteoporoza wtórna, która jest wynikiem przebytych chorób lub towarzyszących im terapii (np. sterydoterapii), może dotyczyć każdego, bez względu na płeć i wiek.
Parę filiżanek kawy dziennie przez okres kilku lat o połowę zmniejsza ryzyko dny moczanowej u kobiet po menopauzie, informują bostońscy uczeni
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Eksperci badający mózg człowieka poczynili ogromne postępy w pogłębianiu wiedzy na temat jego funkcjonowania, częściowo dzięki metodom neuroobrazowania, które pojawiły się w latach 90 XX w. Niemniej opis jego budowy i połączeń może przynieść dalsze informacje na temat sposobu, w jaki pracuje nasz mózg.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.
To pytanie nurtowało zmarłego niedawno gerontologa, dr. Roberta Butlera. Poszukiwaniu na nie odpowiedzi poświęcił swoje całe zawodowe życie. Wyniki jego badań publikowano w najbardziej prestiżowych magazynach z zakresu medycyny. Dzięki słynnemu lekarzowi wiemy więcej o procesie starzenia się
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami