Liczba wyników: 12281
Od ponad wieku wiemy, że kobiety przeżywają mężczyzn. Nowe badania pokazują, że w Stanach Zjednoczonych różnica ta pogłębia się od ponad dziesięciu lat, co może być spowodowane między innymi pandemią Covid-19 i problemami z zażywaniem opioidów.
Porównując skany mózgu kilkudziesięciu osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i bez nich, odkryto stosunkowo niższy poziom serotoniny wśród tych pierwszych.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Przyjmowanie leków, zespół stresu pourazowego lub stany lękowe są czynnikami ryzyka wystąpienia destrukcyjnego i gwałtownego zaburzenia zachowania podczas fazy snu szybkiego ruchu gałek ocznych (REM).
Bycie opiekunem starzejącego się rodzica lub współmałżonka może być stresujące, ale eksperci z Uniwersytetu Teksasu w Austin kwestionują pogląd, że sprawowanie opieki oznacza zwiększenie ryzyka depresji.
Coraz więcej ludzi nie sypia dostatecznie długo, a coraz więcej dowodów wskazuje, że odbija się to nie tylko na ich zdrowiu fizycznym w postaci chorób serca, cukrzycy, udaru i/lub innych schorzeń, ale także szkodzi zdrowiu psychicznemu.
Odkryto powód, dla którego niektórzy ludzie są negatywnie nastawieni do wszystkiego, a inni zdają się wszystko lubić. Najwyraźniej wszystko to jest częścią naszej indywidualnej osobowości - wymiarem, który badacze nazwali „postawą dyspozycyjną".
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia