Liczba wyników: 13636
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Bakterie jelitowe mogą zmniejszać skuteczność niektórych leków na nadciśnienie.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.
Leki nasenne mogą zwiększać ryzyko demencji u osób rasy białej. Rodzaj i ilość medykamentów mogą być tu znaczącymi czynnikami.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Leczenie bólu pleców zazwyczaj obejmuje leki, zabiegi operacyjne i inne rodzaje terapii. Skuteczne mogą też takie praktyki, jak joga.
Utrzymujące się ekstremalne upały mogą nasilić osłabienie funkcji poznawczych wśród wrażliwych grup, w tym ludzi starszych i biedniejszych.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.