Liczba wyników: 3144
Nowe badania opublikowane w magazynie BMC Public Health dowodzą, że ryzyko wystąpienia depresji jest prawie 80% wyższe dla osób mieszkających samotnie w porównaniu do osób żyjących w jakiejkolwiek grupy społecznej lub rodzinie.
Przyzwyczailiśmy się do obecności w produktach spożywczych różnych konserwantów i ulepszaczy. Co prawda pojawiają się informacje o szkodliwości tych składników, które powodują że zwracamy uwagę na etykiety i chcemy wrócić do nieprzetworzonej żywności.
Bez jedzenia można wytrzymać nawet tygodnie, bez niej - kilka dni. Większość istot żywych, w tym także ludzie w znaczniej części z niej się składa. Bez niej niemożliwy jest nie tylko dobrobyt ale życie w ogóle, dlatego nazywają ją „źródłem życia". Woda - dziś obchodzimy jej dzień.
Przyszła wiosna a wraz z nią cieplejsza aura. Jedną z oznak nowej pory roku jest zwiększenie liczby ludzi poruszających się na rowerach i ćwiczących w parkach. Trening na świeżym powietrzu ma wiele zalet i nic nie kosztuje - np. bieganie: jako ogólnorozwojowe, poprawiające kondycję i wysmuklające sylwetkę jest szeroko rekomendowane. Warto tylko wiedzieć, jak bezpiecznie przemierzać parkowe alejki czy przedmieścia.
Okolice ramion i kolan zawierają dużo mniej tkanki tłuszczowej niż inne partie naszego ciała, dlatego miejsca te są bardziej narażone na utratę jędrności. Warto o nie zadbać jeszcze przed nadejściem wiosny.
Osoby, którzy nie mogą spokojnym snem, wykazują inne reakcje na stres niż ci, którzy mają okazję porządnie się wyspać. Zwiększone odczuwanie stresu podwyższa ryzyko rozmaitych chorób.
Naukowcy z Danii, Irlandii i Szwecji odkryli, że gimnastyka może zmienić kwas dezoksyrybonukleinowy (DNA) w zaledwie kilka minut. Podczas gdy podstawowy kod genetyczny pozostaje niezmieniony, molekuły DNA w komórkach mięśni podlegają zmianom chemicznym i strukturalnym w bardzo szczególny sposób. Zyskują lub tracą znaczniki grup metylowych w konkretnych i znanych już sekwencjach DNA.
Picie słodzonych cukrem napojów zwiększa ryzyko chorób serca u mężczyzn. Naukowcy przeanalizowali dane prawie 43.000 mężczyzn zgromadzone w Health Professionals Follow-Up Study i stwierdzili, że panowie, którzy pili 12-uncjowy (ok. 340 ml) słodzony cukrem napój dziennie, mieli 20% wyższe ryzyko choroby serca niż ci, którzy unikali napojów tego rodzaju.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Starzenie się i nadwaga nie muszą być związane ze spadkiem samopoczucia psychicznego, wynika z międzykulturowego badania szacującego jakość życia i stan zdrowia w USA i Wielkiej Brytanii.