Liczba wyników: 3367
Stres, szczególnie, gdy jest długotrwały, może zagrażać zdrowiu. Sprzyja intensyfikacji stanów zapalnych, które wpływają na rozwój wielu chorób. Jest na to jednak rada - jakkolwiek trudno stresu uniknąć całkowicie, pozytywne nastawienie rzeczywiście osłabia tak wywoływane stany zapalne.
Sok pomarańczowy zawiera naturalny środek przeciwdziałający starzeniu się mózgu. Ma szczególne znaczenie dla osób, które ukończyły 65 lat.
Widoczny na skórze upływ czasu to zupełnie normalny proces, który co prawda można starać się osłabiać, ale zupełnie wyeliminować się nie da. Wraz z dyktatem młodego wizerunku zagadnienie wszelakich działań, zabiegów i kosmetyków anti-aging stało się bardzo popularne, a w związku z tym wokół tematu powstało kilka mitów. Nie daj się im zwieść.
Palenie papierosów może zwiększać ryzyko psychozy. Także palenie marihuany może sprzyjać zaburzeniom psychicznym, mówią uczeni z King's College w Londynie.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty – zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Rozdrażnienie, brak koncentracji, osłabienie i spadek kondycji fizycznej - te wszystkie objawy mogą wskazywać na odwodnieie. Z badań wynika, że co dziesiąty Polak wcale nie pije wody, a ponad 80 procent z nas spożywa jej za mało.
W Polsce „wiek” serca badanych osób jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny. Plasuje to nasz kraj w czołówce państw zmagających się z problemem chorób sercowych - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami