Liczba wyników: 3866
Ze względu na starzejące się społeczeństwo będą się rozwijać nowe usługi w służbie zdrowia oraz opiece. Model opieki rodzinnej staje się coraz trudniejszy trudny do zrealizowania, dlatego potrzebne będą zarówno placówki oferujące opiekę specjalistyczną, całodobową lub dzienną, jak i ośrodki rehabilitacyjne. Dziś to dopiero raczkujący segment rynku. To jednak będzie musiało się zmienić.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Szok, żal i przygnębienie – to pierwsze uczucia towarzyszące osobom, które w wyniku wypadku drogowego utraciły sprawność fizyczną. W ślad za nimi idzie dezorganizacja dotychczasowego życia. Zmierzenie się z niepełnosprawnością i dostosowanie do odmienionej rzeczywistości jest długotrwałe i wymaga wsparcia.
Wyjeżdżając na wakacje pakujemy zwykle podstawowe środki na gorączkę, ból gardła czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety często wypoczynek mogą nam przerwać infekcje dróg moczowych, które zaniedbane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Małgorzata Biernacik farmaceutka z Apteki Medicover we Wrocławiu podpowiada, co zrobić, by zdrowotne niedyspozycje nie popsuły nam urlopu.
Klienci PKO BP bedą mogli się identyfikować na podstawie weryfikacji układu naczyń krwionośnych dłoni, kształtu twarzy, głosu i podpisu składanego specjalnym długopisem biometrycznym. Nie będą potrzebowali kodów PIN, czy haseł dostępu do usług. testy systemu ruszą już w przyszłym roku.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Aż 7 na 10 Polaków dobrze ze swoim wyglądem, choć równocześnie wielu przyznaje, że dzięki idealnemu ciału byliby pewniejsi siebie, szczęśliwsi i mieliby większy wpływ na swoje sukcesy, m.in. w życiu zawodowym – wynika z najnowszego globalnego badania Havas Worldwide „iBody: nowe granice” z cyklu Prosumer Reports. Polacy zostali w nim zdefiniowani jako entuzjaści holizmu, którzy w kompleksowy i zrównoważony sposób dbają o jakość codziennego życia.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Od dziś samorządy w całej Polsce mogą aplikować o rządowe dofinansowanie na tworzenie dziennych domów opieki Senior-Wigor. Do składania wniosków zachęcają w specjalnym spocie premier Ewa Kopacz i ambasadorzy programu, wśród których znaleźli się m.in. DJ Wika i podróżnik Aleksander Doba.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia