Liczba wyników: 3658
Wysokie dawki witaminy D mogą pomóc w regulacji nadaktywnej odpowiedzi immunologicznej u ludzi ze stwardnieniem rozsianym (multiple sclerosis, MS).
Diabetycy wiedzą, że podwyższony poziom cukru we krwi może prowadzić do uszkodzenia nerek. Okazuje się jednak, że ma to miejsce znacznie szybciej niż się powszechnie sądzi.
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
Na kilka lat przed diagnozą demencji pacjenci mają osłabioną świadomość kłopotów z pamięcią, dlatego istotna jest obserwacja przez bliskich i szybka interewncja.
Kobiety chorujące na cukrzycę typu 2 mogą być narażone na ryzyko rozwoju otępienia wynikającego z uszkodzonych lub zablokowanych naczyń krwionośnych w mózgu.
Wbrew pozorom nie zawsze zimno jest naszym największym zimowym „wrogiem”. Na choroby często naraża nas przegrzanie organizmu, które może doprowadzić do spadku odporności. Antidotum na zimowe osłabienie jest hartowanie organizmu, na przykład poprzez zimne kąpiele.
Jest jedną z podstawowych czynności organizmu, tak natrualną i potrzebną, że nie zwracamy na nią uwagi, niesłusznie - oddech ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym nasze samopoczucie. Przejrzyj listę faktów dotyczących oddychania, które mogą cię zaskoczyć.
Od dawna wiadomo, że to, co myślimy o sobie i świecie, ma wpływ na nasze zdrowie. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że zgoda na ageizm, w tym przyjęcie streotypów dotyczących starzenia się, może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera.
Pożądanie nie ustaje wraz z wiekiem. Ludzie dojrzali i starsi nie stają się aseksualni wraz z wiekiem. Z drugiej strony, prawdą jest, że życie seksualne się zmienia i zmiany te mogą powodować określone problemy. Zobacz, jakie choroby i dlaczego wpływają na seksualność.
Częste odczuwanie stresu zwiększa ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych u ludzi starszych. Zaburzenia te nierzadko rozwijają się w chorobę Alzheimera.