Liczba wyników: 6796
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Wyższy średni wynik pomiaru ciśnienia w dorosłym wieku wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia dwóch najczęstszych typów udaru, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Behawioryści z Uniwersytetu w Lincoln w Wielkiej Brytanii odkryli, że wypełnienie pomieszczeń uspokajającymi feromonami może być kluczem do spokoju w domu, w którym pod jednym dachem żyją zarówno psy, jak i koty.
W naszej kulturze rzadko kto chodzi po domu w butach. W niektórych krajach jest to jednak standard. Okazuje się, że ma to swoje zalety - chodzenie po domu boso, w skarpetkach lub luźnych kapciach może sprzyjać upadkom wśród osób starszych.
U osób chorych na cukrzycę typu 2 rodzaj białka w diecie nie jest tak ważny, jak całkowita utrata masy ciała.
Resweratrol (związek znajdujący się np. w winie) pomaga zmniejszyć tkankę tłuszczową