Liczba wyników: 2808
82% Polaków zgadza się ze stwierdzeniem, że opiekun osoby przewlekle chorej (rodzina, bliscy) potrzebuje wsparcia w takim samym stopniu co pacjent - wynika z raportu kampanii Pozwól na wsparcie zrealizowanego na zlecenie firmy Actavis Polska. Także eksperci wskazują na konieczność zwrócenia uwagi na kondycję psychiczną opiekunów, od której zależy również dobre samopoczucie chorego.
Bezbolesne, szybkie, naturalne a zarazem innowacyjne - tak można określić zabiegi, które dzisiaj oferuje medycyna estetyczna. Coraz więcej kobiet i mężczyzn decyduje się skorzystać z jej osiągnięć.
Wiedza na temat istotności sposobu odżywiania się u pacjentów z cukrzycą jest powszechna. Zwykle chorym poleca się dietę niskotłuszczową. Nowe badania wykazują jednak, że także wysokotłuszczowe menu może być rekomendowane diabetykom.
Niestrawność, pieczenie oczu, ból głowy, pleców czy opuchnięte nogi to dolegliwości, które są codziennością dla wielu pracowników biurowych. Godziny spędzane w pozycji siedzącej, praca przed ekranem komputera i nieregularnie spożywane posiłki nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, aby nie dopadły nas „choroby zza biurka”?
Kiedy doświadczana sytuacja przewyższa możliwości naszych reakcji, następuje rozchwianie, a następnie proces przywracania równowagi organizmu. To właśnie stres, którego efektem są rozmaite zachowania, w tym przejadanie się. Tymczasem trzeba walczyć z niekontrolowanym jedzeniem, bo może prowadzić do nadwagi, otyłości i licznych problemów zdrowotnych.
Organizm człowieka pracuje jak dobrze naoliwiona maszyna. Ma swoje stałe tempo i utarty schemat, według którego funkcjonuje. Jeśli chcemy, aby wszystko działało jak w zegarku, pamiętajmy, że nasze ciało bardziej woli regularny niż nienormowany tryb pracy. Wraz z letnim przesileniem i pierwszymi upałami często czujemy się wybici z określonego rytmu. Dołączając do tego stres i pośpiech przy wypełnianiu wszystkich codziennych obowiązków to, co zazwyczaj działało bez zarzutu, teraz coraz częściej odmawia posłuszeństwa. W ten sposób ciało próbuje nam powiedzieć, że zapominamy o jego naturalnym rytmie.
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Odchudzanie pozostaje najpopularniejszym i najbardziej kontrowersyjnym wiosennym tematem internetowych poszukiwań. Majowe słońce zachęca do zmiany garderoby i odsłonięcia większej części ciała, wiosną więc intensywniej zabieramy się za pracę nad sylwetką. Oto zatem kilka wskazówek skutecznego odchudzania.
Fluor stanowi składnik kości i zębów. Wzmacnia szkliwo, zębinę, powstrzymuje rozwój próchnicy i minimalizuje rozpuszczalność szkliwa. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kości. Ponadto oddziałuje na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Minera jest potrzebny do zapewnienia optymalnego wzrostu młodego organizmu.