Liczba wyników: 2255
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Masz ochotę na ratatouille? Lubisz hiszpańskie tapas i greckie meze? Nie odmawiaj sobie tych przysmaków. Dieta śródziemnomorska polecana jest niemal wszystkim, rekomenduje się ją także chorym na cukrzycę typu 2.
Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia stale rośnie. Polacy niechętnie poddają się restrykcjom żywieniowym, a odsetek osób deklarujących stałą aktywność fizyczną wciąż utrzymuje się na przerażająco niskim poziomie.
Masz już 45 lat, przekroczyłaś 50. rok życia, a może po prostu jesteś kobietą, która z niepokojem spogląda w przyszłość, zastanawiając się, co Cię czeka? Czy menopauza musi budzić lęk i sprawiać, że czujesz się mniej atrakcyjna, pozbawiona seksapilu i radości życia? Pora na złamanie stereotypów. Dziś udowadniamy, że można zapomnieć o męczących dolegliwościach - i rozpocząć nowy etap: z nową energią i ochotą na życie.
Osoby owdowiałe lub rozwiedzione znacznie częściej cierpią z powodu różnorodnych chorób niż ci, którzy pozostają w trwałym związku - informują naukowcy z Uniwersytetu w Chicago oraz Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore.
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Bóle głowy, zmęczenie, zaparcia - to tylko niektóre z symptomów mogących wynikać z przyjmowania niedostatecznej ilości płynów. Picie odpowiedniej ilości wody ma wpływ na nasz organizm: krew, kości, paznokcie włosy i inne części ciała. Potrzebujemy jej, aby dobrze się czuć i dobrze wyglądać, piszą eksperci sagazone.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami