Liczba wyników: 2808
Szczotkujesz zęby po każdym posiłku, używasz nici dentystycznej i regularnie chodzisz na wizyty kontrolne do stomatologa, a mimo to twojemu uzębieniu daleko do ideału? Być może powodem jest to, że nieświadomie narażasz je na osłabienie lub uszkodzenie.
Epidemia otyłości nadal postępuje na całym świecie, więc zarówno ośrodki zdrowia, media, jak i naukowcy zaczęli badać nową chorobę - uzależnienie od jedzenia. Poza legislacyjnymi ograniczeniami dotyczącymi alkoholu, podejmowana jest także dyskusja nad wprowadzeniem restrykcji w sprzedaży cukrów i tłuszczów. Także te składniki mogą bowiem wywoływać groźny nałóg.
Statystyczny Polak wypija jej 500 filiżanek w ciągu roku, a ponad trzy czwarte z nas przyznaje, że sięga po nią regularnie. Nazywana jest czarnym złotem i zajmuje drugie miejsce pod względem popularności w światowym handlu. Jak doszło do tego, że kawa jest dziś najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie?
Cukrzyca typu II to jedna z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku – zarówno starszych, ale także małych dzieci. 27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą. O kwestiach związanych z dietą dla diabetyków mówi Hanna Bieszczad, dietetyk.
Słoneczna, letnia pogoda oznacza więcej okazji do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dzięki czemu organizm może syntetyzować tak potrzebną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę D. Zwiększona ilość światła słonecznego to jednak także zagrożenie dla zdrowia - warto chronić się przed szkodliwym promieniowaniem UV- oto kilka najnowszych ofert preparatów do opalania.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Co czwarty senior nie ma rachunku osobistego, a co piąty nie korzysta z karty kredytowej. Tylko co dziesiąty bierze kredyt gotówkowy, czy hipoteczny lub korzysta z funduszy inwestycyjnych – wynika z badań opinii przeprowadzonych na zlecenie Funduszu Hipotecznego DOM S.A.
Dziś na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się konferencja inaugurująca największy w Polsce projekt edukacyjny „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Realizatorem projektu jest Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Przedsięwzięcie finansowane jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy, a jego całkowity koszt wyniesie ponad 16 mln zł. Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.
Naukowcy twierdzą, że pomidory mogą zapewnić dobrą obronę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniowaniem słonecznym i pomagają zachować młody wygląd skóry.
Edith Wilma Connor ma 77 lat i chętnie uczestniczy w zajęciach aerobiku wraz z ze swoją prawnuczką, ale jej ulubionym zajęciem są ćwiczenia na siłowni. Kobieta jest najstarszą kulturystką na świcie.