Liczba wyników: 12164
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Osoby z nowotworami i grupami krwi innymi niż 0 mają wyższe ryzyko rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), czyli zakrzepów krwi w żyłach, trzy miesiące po wstępnej diagnozie.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Ludzie, którzy cierpią na przewlekły ból w wieku czterdziestu kilku lat, częściej deklarują dolegliwości bólowe, zły stan zdrowia, zaburzenia zdrowia psychicznego i problemy ze znalezieniem zatrudnienia w wieku powyżej 50 i 60 lat.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami