Liczba wyników: 9200
Program redukcji stresu w oparciu o uważność (mindfulness-based stress reduction, MBSR) daje korzyści pacjentom z przewlekłym bólem i depresją, prowadząc do znacznego osłabienia dolegliwości bólowych, a także poprawy nastroju i zdolności funkcjonalnych
Ściślejsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci u osób z grupy powyżej 65 lat.
Szacuje się, że do 2050 roku nawet 152 milionów ludzi na całym świecie będzie zmagało się z chorobą Alzheimera. Jak dotąd, nie istnieją leki, które znacząco wpływałyby na zapobieganie lub odwracanie zaburzeń funkcji poznawczych. Coraz więcej dowodów pokazuje jednak, że dbałość o odpowiedni styl życia i osłabianie ryzyka naczyniowego ma korzystny wpływ na ogólną sprawność poznawczą.
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Kiepski sen u osób w wieku powyżej 50 lat ma związek z negatywnym postrzeganiem starzenia się, a to z kolei może wpływać na zdrowie fizyczne, psychiczne i poznawcze.
Ruch pomaga nam twórczo myśleć. To spostrzeżenie nie jest nowe, ma ponad 2 tysiące lat i było już znane filozofom starożytnej Grecji.
Ludzie z otyłością, którzy dojeżdżają do pracy samochodem, mają o 32 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami o normalnej wadze, które docierają do pracy na rowerze i pieszo.
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.