Liczba wyników: 3337
20 marca już po raz ósmy obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Smile for life” – idea, której misją jest szerzenie świadomości dotyczącej wpływu zdrowia jamy ustnej na zdrowie całego organizmu.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Pierwsze siwe włosy pojawiają się około trzydziestki. W wieku 50 lat połowa ludzi traci kolor 50 proc. swoich włosów. Niektórzy uważają ten proces za wręcz atrakcyjny, inni panicznie boją się takich oznak starzenia. Badacze wyjaśniają, dlaczego nasza czupryna traci barwę.
Oksytocyna, tzw. hormon miłości, może wpłynąć na zmniejszenie ilości przyjmowanych codziennie kalorii.
W ostatnich latach aż czterokrotnie wzrosła liczba kobiet, które po 40. roku życia podejmują decyzję o posiadaniu potomstwa. Panie w średnim i starszym wieku, choć są świadome zagrożeń i niebezpieczeństw związanych z późnym macierzyństwem, decydują się na ciążę. O czym trzeba pamiętać oczekując dziecka w dojrzałym wieku?
Mózg stanowi 2 procent masy naszego ciała i choć to bardzo niewiele, to jego rola w funkcjonowaniu całego organizmu nie ma sobie równych. Każdy z nas wie, że mózg, tak jak i inne części ciała nie działa prawidłowo bez dopływu krwi. Czy wiemy jednak, dlaczego jest ona tak bardzo potrzebna i co się dzieje, gdy jej brakuje?
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.