Liczba wyników: 2709
W dniach od 14 do 25 października odbędzie się kolejna edycja Żółtego Tygodnia – ogólnopolskiej akcji, której celem jest edukacja w zakresie zagrożeń związanych z wirusowym zapaleniem wątroby typu A i typu B oraz popularyzacja szczepień ochronnych, jako skutecznej profilaktyce tych chorób. To już dwudziesta siódma odsłona tej znanej prozdrowotnej inicjatywy.
Choroba Parkinsona dotyczy około 1 na 500 osób. To neurodegeneracyjny stan ujawniający się fizycznie poprzez trzęsienie rąk i sztywność ciała. Okazuje się, że znacznie bardziej na tę chorobę narażeni są ci, którzy zmagają się z depresją.
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
W najbliższą sobotę 5 października odbędzie się w Krakowie VI Marsz Nadziei i Życia, który organizowany jest przez Fundację Urszuli Smok „Podaruj Życie”. Celem tej akcji jest nagłośnienie idei dawstwa szpiku kostnego oraz przybliżenie społeczeństwu sytuacji osób chorujących w naszym kraju na nowotwory.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Nowotwory „intymne” to choroby, które stanowią poważny odsetek wszystkich nowotworów, na jakie zapadają Polki. Wciąż wiemy o nich za mało. Dlatego w tym roku we wrześniu po raz pierwszy obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. Celem tej inicjatywy jest krzewienie wiedzy o przebiegu ginekologicznych chorób nowotworowych i ich skutkach dla zdrowia kobiet.
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.