Liczba wyników: 9200
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Uczucie zawrotu głowy tuż po wstaniu z powodu niedociśnienia ortostatycznego lub przejściowego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca to powszechne zaburzenie. Eksperci mówią, jak sobie z tym radzić.
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Ryzyko udaru mózgu wśród seniorów, u których zdiagnozowano COVID-19, było najwyższe w ciągu pierwszych trzech dni od diagnozy, ustalili medycy.
Jedni sądzą, że zima doskonały czas na rozpoczęcie nowych treningów, inni z kolei wykorzystują ją jako wymówkę, by zalegać pod kocem na kanapie. Oto kilka ważnych wskazówek na temat tego, jak być aktywnym, gdy utrzymuje się niska temperatura.
Polifenol amazońskiego owocu camu camu (o nazwie kastalgina), zwiększa skuteczność immunoterapii u myszy, zmieniając ich mikrobiom.
Każdy doświadcza problemów ze skupieniem się na tym, co właśnie robi. Na przykład, możesz słuchać kogoś podczas spotkania, ale a twoje myśli właśnie kierują się w stronę planów na kolację. Badania sugerują, że 30 do 50 proc. naszych codziennych myśli dotyczy tego rodzaju „wędrówek umysłowych" i że gdy są nasilone, mogą prowadzić do różnych negatywnych skutków, takich jak gorsze wyniki w rozmaitych testach i słabsze zapamiętywanie informacji.
Na początku stycznia ludzie często podejmują postanowienia noworoczne, na przykład planują lepiej się odżywiać lub częściej ćwiczyć - a potem tego nie dotrzymują. Dlaczego tak się dzieje?
Ćwiczenia mogą sprawić, że będziesz młodszy/a. I nie chodzi tu jedynie o wygląd, ale o poziom biologiczny.