Liczba wyników: 6778
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Już zaledwie jeden przypadek przeciwności losu w dzieciństwie może zwiększyć ilość epizodów choroby psychicznej w późniejszym życiu, a zdarzenia niepożądane w dorosłym wieku mogą prowadzić do większego ryzyka zarówno choroby psychicznej, jak i osłabienia funkcji poznawczych w późniejszym życiu.
Piwo może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę.
Zajęci pracą i innymi obowiązkami, niektórzy ludzie umiarkowane lub intensywne ćwiczenia podejmują tylko w jeden lub dwa dni w tygodniu, czy po prostu w weekend. Okazuje się jednak, że taka aktywność wystarczy, aby obniżyć ryzyko 264 chorób i jest równie skuteczna w zmniejszaniu tego zagrożenia, co bardziej równomiernie rozłożona aktywność fizyczna.
Picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru i demencji.
Przyjmowanie witaminy D w postaci doustnego sprayu jest równie skuteczne, jak stosowanie tabletek, zapewniają eksperci z University of Sheffield.
Nad wieloma osobami z demencją nieformalną opiekę sprawują członkowie rodziny lub przyjaciele. To zaś często wiąże się z nasilonym obciążeniem (obejmującym aspekty emocjonalne, fizyczne i finansowe), stresem i gorszym zdrowiem fizycznym opiekuna.
Osoby z nasilonymi, długimi objawami COVID dwukrotnie częściej miały białka SARS-CoV-2 we krwi w porównaniu z osobami bez przedłużających się objawów COVID. Uporczywa infekcja może wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie doświadczają symptomów choroby przez wiele miesięcy.
Migrena to trzecia najczęstsza choroba na świecie, dotykająca około 1 na 7 osób. Bardziej rozpowszechnione niż cukrzyca, padaczka i astma razem wzięte, migrenowe bóle głowy należą do najczęstszych i wyniszczających zaburzeń. Migreny są również związane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które można określić jako „superżywność". Jego unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć silny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę nadmiaru tłuszczu i lepsze funkcjonowanie mózgu, a także może przydawać wiele innych korzyści. Okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.