Liczba wyników: 3367
Żyjąc we dwoje cieszymy się swoim szczęściem, planujemy wspólną przyszłość i chcemy, aby była ona jak najlepsza. Niejednokrotnie musimy jednak stawiać czoła poważnym problemom, które stoją na naszej drodze. Jednym z takich momentów jest diagnoza przewlekłej choroby partnera. Aby przejść przez ten trudny okres i przystosować się do nowych warunków życia musimy nauczyć się jak o tym rozmawiać.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
W najbliższą środę 23 września o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje dojrzałym widzom film „Everest” w technologii 3D. Film jest zapisem historii dramatycznej wyprawy na Mount Everest międzynarodowej grupy himalaistów w 1996 roku. To kolejna projekcja z cotygodniowego cyklu „Dojrzałe Kino”.
Napoje z kofeiną mogą sprawić, że czujemy się bardziej uważni i skupieni, jeśli jednak wypija się je wieczorem, mogą też opóźnić wewnętrzny zegar organizmu.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Badacze z Cornell University w Ithace odkryli, w jaki sposób przekształcić komórki nabłonka jelit w producentów insuliny.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami