Liczba wyników: 10435
Otyłość może być ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia wirusem powodującym COVID-19.
Choroba przyzębia to choroba zapalna wywołana przez bakteryjne zakażenie, która wpływa na zdrowie jamy ustnej i nie tylko. Teraz odkryto, jaki naturalny związek, dostępny dla wszystkich, pomoże zadbać o higienę i pomóc zapobiec chorobie.
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Naukowcy z Uniwersytetu w Umeå i Uniwersytetu w Tartu odkryli, że wielokrotne stosowanie antybiotyków powoduje wady w ochronnej barierze śluzowej jelit, w efekcie wywołanych zmian w mikrobiocie.
Zdarza się, że pacjent zasypia na fotelu dentystycznym, mimo lęku przed zbliżającym się zabiegiem. Pozornie nieistotne, ale - dla dentystów znających najnowsze badania nad snem - ta czerwona flaga wskazuje na stan zagrażający życiu.
Czym cechują się ludzie, którzy starają się zachować samokontrolę? Zwykle są bardziej rozgniewani.
Globalna zmiana klimatu sprawia, że ekstremalne fale upałów stają się coraz powszechniejsze na całym świecie, a badania epidemiologiczne pokazują, że upał zabija więcej kobiet niż mężczyzn. Teraz odkryto, dlaczego tak się dzieje.
Eksperci wyjaśniają czynniki odpowiedzialne za to, jak wstępne predyspozycje i dodatkowe informacje wpływają na podejmowanie decyzji.
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Większe spożycie żelaza hemowego, rodzaju pierwiastka występującego w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych - w przeciwieństwie do żelaza niehemowego, występującego głównie w produktach pochodzenia roślinnego - jest związane z wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami