Liczba wyników: 3529
Dotychczasowe badania sugerowały, że odpowiednia ilość witaminy D w organizmie pomaga uchronić się przed chorobą Alzheimera, teraz jednak ustalono, że jej niedobory przyspieszają zaburzenia poznawcze i zwiększają ryzyko demencji.
14 września to początek Polskich Dni Spirometrii, których tegorocznym hasłem jest „Oddychaj czystym powietrzem”. Przez tydzień w ponad 200 placówkach medycznych w całej Polsce będzie można wykonać bezpłatne badania spirometryczne, a także dowiedzieć się o przyczynach, przebiegu i skutkach chorób układu oddechowego.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Brytyjscy badacze informują, że jedno z białek charakterystycznych dla choroby Alzheimera może być przekazywane poprzez procedury medyczne.
Sepsa jest ciężkim ogólnoustrojowym zakażeniem organizmu. Walka z nią to dla współczesnej medycyny poważne wyzwanie, nie tylko z uwagi na wysoką śmiertelność, ale też trudności w diagnozowaniu tego schorzenia. 13 września będziemy obchodzić Światowy Dzień Sepsy, które celem jest zwrócenie uwagi na problematykę ciężkich zakażeń.
Zwiększa się liczba osób, które doświadczyły negatywnych skutków zabiegów medycyny estetycznej – wynika z danych Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Aging. Co zrobić, gdy efekty zabiegów poprawiających urodę są dalekie od oczekiwanych? Jak dochodzić swoich praw w takich sytuacjach?
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Badanie krwi pozwoli na ujawnienie zapisanego w genach „biologicznego wieku" i oszacowanie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
Z roku na rok systematycznie rośnie liczba osób cierpiących na krótkowzroczność. Sprzyjają temu nie tylko czynniki genetyczne, ale również długotrwała praca przy komputerze, nieodpowiednia dieta oraz fakt, że rzadko odwiedzamy okulistę. Oprócz coraz popularniejszej laserowej korekcji wzroku, nowoczesna okulistyka oferuje jednak rozwiązania, które są odwracalne i nie wymagają ingerencji w strukturę oka.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami