Liczba wyników: 3337
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Lekarze nie mają wątpliwości – rak to główny zabójca naszych czasów, który ustępuje jedynie chorobom układu krążenia. Aktywność fizyczna może oddalić perspektywę zachorowania na nowotwory, a także pomóc w walce z już zdiagnozowaną chorobą.
Głośny, nieposłuszny, a czasem wręcz agresywny pies to utrapienie dla właścicieli i sąsiadów. Niekiedy staje się wręcz zagrożeniem. Jeśli sami nie radzimy sobie z wychowaniem zwierzęcia, warto rozważyć pomoc behawiorysty.
Około 16 procent chorych na jaskrę bezpowrotnie traci wzrok. Według danych WHO schorzenie jest drugą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych. Tymczasem wiedza medyczna i nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają łatwo uniknąć tragedii. Wystarczy regularnie badać stan zdrowia oczu. W Polsce jaskrę zdiagnozowano u co najmniej 420 tys. osób z czego 300 tys. to kobiety. Prawdopodobnie połowa chorych wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy, powoli tracąc wzrok.
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Chociaż na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma leku, to wczesne rozpoznanie choroby pozwala w porę wprowadzić odpowiednią terapię opóźniającą postęp schorzenia. Jakie więc dolegliwości powinny nas szczególnie zaniepokoić?
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Chcesz powalczyć o zdrowszą wagę, ale ciągle coś ci w tym przeszkadza? Eksperci wskazują, jak radzić sobie z problemami przy odchudzaniu.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.